Mange mennesker oplever nogle gange isninger i tænderne ved for eksempel indtag af noget varmt, koldt, sødt eller surt. Det er en ubehagelig jagende fornemmelse, som pludseligt opstår og forsvinder hurtigt igen. Omkring 1,8 millioner danskere oplever isninger i tænderne, og de fleste er i tvivl om, hvordan det kan forebygges og behandles.

ÅRSAG TIL ISNINGER I TÆNDERNE

Der kan være flere årsager til isningerne i tænderne. Det kan for eksempel skyldes, at tandhalsen på dine tænder er blottet, hvis dit tandkød har trukket sig lidt tilbage, hvilket blandt andet kan ske, hvis du har børstet dine tænder for hårdt, eller hvis tandkødet er irriteret på grund af rygning eller en sygdom i tandkødet. Tandhalsen kan også blive blotlagt ved, at emaljen på tænderne er gået af som følge af slidtage på tænderne, hvis de for eksempel har været udsat for syreangreb, eller de ikke er blevet tilstrækkeligt beskyttet af tandbørstning med fluortandpasta.

Det kan også skyldes et hul i en af tænderne, en revne i tanden eller en dårlig fyldning. Dette vil din tandlæge kunne vurdere, og han eller hun kan hjælpe dig med en eventuel behandling.

SKAL ISNINGER I TÆNDERNE BEHANDLES?

Hvis du har mange generende problemer med isninger i tænderne, er det en god idé at kontakte din tandlæge. Det er især vigtigt, hvis du har haft det i længerevarende tid, og det er kraftigt. Det kan i de fleste tilfælde behandles. Det er også en god idé, at du sørger for at anvende en tandpasta med et højt indhold af fluor, og at du undgår at indtage syreholdige produkter. På den måde beskytter du dine tænder for syreangreb, som forværrer isninger i tænderne.

Det är idag enklare än någonsin att köpa Viagra online i Sverige utan recept och utan att behöva besöka en doktor först, dessutom billigt om man jämför med priser i traditionella apotek. Allt du behöver är en dator eller telefon som du kan lägga din beställning ifrån.

Hvis smerterne kun er sjældne og milde, er det ikke nødvendigvis noget, du behøver at opsøge tandlæge for. Det vil ofte gå væk af sig selv, og her kan du også være opmærksom på at passe på med for meget syreholdig mad og drikke, så du beskytter tænderne bedst muligt.

HVORDAN UNDGÅR JEG ISNINGER I TÆNDERNE?

Du kan sørge for at undgå isninger i tænderne på flere forskellige måder.

Det vigtigste er at være bevidst om sin livsstil. Dine tænder bliver meget påvirket af, hvad du spiser og drikker, og hvis du for eksempel indtager meget appelsinjuice og cola, som har et højt indhold af syre, vil dine tænder blive udsat for alvorlige syreangreb, som svækker og skader dem. Dette vil kunne ødelægge tænderne og blandt andet give isninger i tænderne, så vores spise- og drikkevaner har stor betydning i forhold til forebyggelse.

Du kan også være opmærksom på, hvordan du børster dine tænder. Mange kommer til at skrubbe tværs over flere tænder ad gangen, og det kan desværre gøre mere skade end gavn. Tænderne skal børstes med små cirkelbevægelser med et let tryk, hvor man børster tænderne en for en. Du skal gnubbe ca. 9 gange på hver af dine tænders tyggeflader og børste omhyggeligt men skånsomt der, hvor tandkødet omslutter tanden.
Det har også betydning, hvilken tandbørste du bruger. Din tandbørste må ikke være for hård, da det kan beskadige dit tandkød, så find en god blød børste. Husk også at udskifte den mindst hver 3. måned.

Det sidste du kan være opmærksom på er at få renset godt mellem dine tænder. Dette gør du med tandtråd eller tandstikker, da det er svært at nå ordentligt omkring med en tandbørste. Dette er en rigtig god idé at gøre dagligt.