Den daglige pleje af dine tænder er meget vigtig for, hvor stærke og sunde dine tænder er resten af dit liv. Der er mange ting, du kan være opmærksom på i forhold til at beskytte og styrke dine tænder.

Børst to gange dagligt
En god tandpleje indbefatter først og fremmest, at tænderne børstes minimum to gange om dagen. Det er meget svært at børste tænderne helt rene i én tandbørstning, så hvis man kun børster tænderne en gang om dagen, vil der med stor sandsynlighed sidde madrester gemt, som du ikke får fjernet. Dette vil hurtigt kunne udvikle sig til et hul, og derfor anbefales det, at tænderne får en tur med tandbørsten to gange. Dette burde være nok til at holde tænderne rene.

Undgå at børste lige efter indtag af syreholdige produkter
Det er ikke så afgørende, hvornår på dagen, du vælger at børste tænderne, og om det er før eller efter et måltid. De fleste mennesker børster dog tænderne om morgenen, når de vågner, og om aftenen, lige inden de går i seng. Det vigtigste er at få tandbørstningen ind som en rutine, så du husker at gøre det hver dag.

Men som hovedregel skal du undgå at børste tænderne lige efter, du har spist eller drukket noget med en høj surhedsgrad som for eksempel appelsinjuice eller cola. Dette vil faktisk øge risikoen for syreskader på tænderne. Så drik i stedet noget vand og skyl tænderne, og vent så gerne omkring en time med at børste tænderne.

Husk tandpasta med fluor
For at undgå huller i tænderne er det vigtigt at huske at bruge tandpasta, som indeholder fluor. Det indeholder de fleste tandpastaer heldigvis. Vær dog opmærksom på de mildere tandpastaer til mælketænder, da de nogle gange ikke indeholder fluor. Tandbørstning uden fluor tandpasta har nemlig ikke samme effekt, og vil ikke beskytte tænderne mod huller.

Tilpas mængden af tandpasta
Fluor tandpasta beskytter tænderne, men det er ikke lige meget, hvor meget fluor tandpasta vi indtager. Mængden er især vigtig for børn, da de ikke skal have så meget. Det er tilstrækkeligt blot at dyppe en lille smule tandpasta på de yderste tandbørstehår til de helt små, og de lidt større børn skal også kun have en lille klat tandpasta på, som cirka har samme størrelse som deres lillefingernegl. Husk også at opbevare tandpastaen uden for børns rækkevidde.

Undgå at skylle munden efter tandbørstningen
Når man har børstet tænder, er det vigtigt at give tandpastaen lov til at virke og undgå at skylle den væk. Det anbefales derfor, at man undlader at skylle munden i noget tid efter, at man har børstet tænder. Vent i hvert fald minimum to minutter med at skylle munden, hvis du har det bedst med at det.

Der findes mange andre gode og vigtige råd om tandbørstning og god tandpleje. Det vigtigste er dog at huske den daglige tandbørstning med en smule fluor tandpasta, og så vil en sund livsstil uden store indtag af syreholdige produkter også øge chancen for stærke og sunde tænder livet ud.