Frygter du som mange andre at skulle til tandlæge? Så er her et par råd til, hvordan du kommer ud over din tandlægeskræk og får en bedre følelse med at skulle til tandlæge.

RING TIL DIN TANDLÆGE I DAG, OG FORTÆL HVORDAN DU HAR DET

Noget af det vigtigste for at bekæmpe sin tandlægeskræk er at opbygge en følelse af ro og tryghed i situationen og en tillidsfuld relation til tandlægen. Et godt sted at starte er at ringe og fortælle din tandlæge om, hvordan du har det. Din tandlæge vil højst sandsynligt have stor erfaring med patienter med tandlægeskræk, så du skal hverken skamme dig eller føle dig unormal. Det er din tandlæges opgave at gøre dig mere veltilpas ved at skulle til tandlæge, så dine tænder får den nødvendige pleje og behandling. Når tandlægen ved, hvordan du har det, vil det være meget nemmere at imødekomme dig og din frygt, så I sammen kan gøre situationen så god som muligt.

FIND EN TANDLÆGE, DU FØLER DIG TRYG HOS

På baggrund af jeres samtale kan I aftale en tid, hvor din tandlæge kan tage sig god tid til at snakke med dig. Her handler det meget om at finde en omsorgsfuld, indfølende og professionel tandlæge, som du har tillid til. Tillid er nøgleordet i forhold til at overkomme noget, man frygter, og det er derfor vigtigt, at man føler sig set, forstået og tryg i relationen med sin tandlæge. Så hvis du ikke føler dig så veltilpas ved din nuværende tandlæge, så find en, du har det godt med.

For mange mennesker med tandlægeskræk vil det dog være et stort skridt at ringe og snakke med tandlægen og aftale en tid. Selvom tandlægen er professionel og har erfaring med patienter med tandlægeskræk, kan det føles grænseoverskridende at skulle vise sine tænder frem – måske efter lang tid uden tandbehandlinger. Mange frygter for deres tænders tilstand og for tandlægens reaktion. Nogle er flove over deres tænder, og er bange for at blive bebrejdet de manglende tandbehandlinger eller en utilstrækkelig tandpleje.

Her handler det igen om tillid og tryghed i relationen til sin tandlæge, så sørg for at finde en tandlæge, som du umiddelbart har en god kemi med, og som du føler dig godt tilpas med.

 

PROBLEMERNE ER OFTE MINDRE, END DU FRYGTER

Mange kan også frygte for den tandlægeregning, der venter dem, som de ofte forventer er meget høj. I de fleste tilfælde bliver patienter dog overrasket over, at problemerne ikke er så store, som de frygtede. De fleste oplever i stedet en stor lettelse over, at problemerne ikke var så uoverskuelige, og at der nu bliver taget hånd om det. Det er en rigtig dejlig følelse, når man har overvundet noget, man frygtede, og man ved, man nu passer godt på sig selv igen